.
.
.
.
.........

Ochutnat specialitku a zemřít....

31. srpna 2009 v 9:29 | Asnaki
Kamarádka Míša mi před nějakým časem poslala velmi zajímavý článk ohledně Titanicu. Všem doporučuju si ho přečíst :) Sice je trošku delší ale o to zajímavější!!

Článek najdete v celém článku:

Text jsem opsala z časopisu History, č. 4/2009

Ochutnat specialitu Titaniku a zemřít

Lodní trubač Peter W. Fletcher ohlašuje čas k večeři. Za chvíli hosté zasednou v rozzářených jídelnách ke stolům plným nejvybranějších pokrmů a vzácných vín. Je chladný podvečer 14. dubna 1912 a nikdo z nich netuší, že nepotopitelný Titanic, na němž se právě plaví, půjde za pár hodin ke dnu…

Když byl po 70 letech od katastrofy v Atlantiku v hloubce 4000 metrů objeven vrak Titaniku, zachytily kamery robotů také mořské dno pokryté tisíci kusy nádobí všeho druhu. Není divu, s celou lodí totiž zmizelo pod hladinou i na 3000 šálků na bujon, 1500 broušených talířů, 1200 čajových konvic, 5500 zmrzlinových misek, 1000 kusů vidliček na ústřice nebo 300 louskáčků na ořechy a 100 nůžek na grepy. Tehdejším cestujícím na nejluxusnějším zaoceánském parníku zkrátka nesmělo chybět vůbec nic.

Armáda kuchařů a číšníků
Pýcha britského obchodního loďstva vyplouvá z anglického přístavu Southampton půl hodiny po poledni ve středu 10. dubna 1912. Na své palubě hostí 57 milionářů. O ně a další pasažéry ve 2. a 3. třídě se stará celá armáda hotelového sektoru (tzv. hospodářské oddělení čítá 494 lidí). Číšníci, barmani, lodní kuchaři, pekaři, řezníci a další představují více než polovinu z celé posádky. Každá třída má na Titaniku vlastní přípravnu jídel, kuchyni a jídelnu, která sousedí s kuřáckými salony (vyhrazenými jen mužům), kavárnami a společenskými místnostmi.

Je libo kousek masa?
Jedna ze 16 vodotěsných komor, na které je podpalubí lodi rozdělené, slouží jako velký mrazicí box. V něm se nacházejí tuny potravin - od těch základních až po vybrané lahůdky, schopné plně uspokojit ty nejmlsnější jazýčky. S pasažéry tak na Titaniku cestuje 34 019 kg čerstvého masa, navíc 4990 kg čerstvých ryb, 11 340 kg drůbeže a zvěřiny, 1134 kg uzenin, dále 800 svazečků čerstvého chřestu, 40 000 čerstvých vajec či 6819 litrů mléka. A to ještě o 30 let dříve byli lidé cestující přes Atlantik do značné míry závislí pouze na jídle, které si vezli s sebou!

Ti nejmlsnější
K nejváženějším cestujícím na palubě Titaniku, kteří se setkávali v luxusní restauraci 1. třídy, patřil nejbohatší muž Ameriky, 47letý John Jacob Astor. Osobní majetek tohoto i postavou velkého muže se odhaduje na 150 milionů dolarů, což v té době odpovídalo 30 milionům anglických liber. Ze svého majetku by si tak mohl dovolit postavit 20 Titaniků. Teď se vrací se svou mladou ženou domů poté, co strávili nějaký čas v Evropě, aby uklidnili rozbouřené americké mínění. "Před rokem vyvolal skandál, když se rozvedl a vzápětí oženil s 18letou dívkou, mladší než jeho syn z prvního manželství," uvádí v knize Titanic (1998) spisovatel Miloš Hubáček.
Kromě Astora zde stolují třeba představitel americké uhlobaronské dynastie Benjamin Guggenheim, podnikatel a bankéř Isidor Straus, syn amerického tramvajového magnáta George Widener nebo divadelník Henry Burkhardt a tiskový magnát Henry Sleeper Harper. Řada prominentů právě skončila zimní pobyty na francouzské Riviéře nebo se vrací z návštěv velkých evropských měst, kde rozhazovala "přebytečné" miliony.


Velkolepé entrée
Lodní personál nesmí zaskočit žádné sebeextravagatnnější přání. V chladicích boxech se na lodi vezou i čerstvě nařezané květiny. Ovšem k nejočekávanějším zážitkům během plavby patří chvíle stravování, které jsou významnými společenskými událostmi. Páry z 1. třídy kráčejí k večeři ve smokinzích a nákladných róbách po širokém tzv. velkém schodišti. V jeho čele stojí legendární hodiny zdobené bronzovými postavami Cti a Slávy, korunujícími Čas. Nad ním se pne impozantní skleněná kopule s kovovými výztuhami, tvarovanými do symetrických obrazců. Všichni už ale přemýšlejí o jediném: "Co bude dnes dobrého?"

Osm a více chodů
Jídelna 1. třídy na Titaniku je vůbec největší lodní místností své doby. Na palubě D zabírá 34 metrů z délky lodi (celkem parník měří 260 m) a nabízí místo u stolu pro 532 hostů. Má tvarovaný strop, bílé obložení a dekorována je ve stylu doby vlády anglického krále Jakuba I. (1566-1625). Po stranách místnosti jsou výklenky, ve kterých obědvají nebo večeří v polosoukromí rodiny či menší společnosti. A už se to nese…
Večeře je servírována v osmi i více chodech, které odstartují různé předkrmy a ústřice. Menu nabízí nejvybranější speciality jako Consommé Olga (telecí vývar zdobený morkem z páteře jesetera), losos zdobený okurkou s holandskou omáčkou, steaky filet mignon Lili (s husími játry, srdíčky artyčoků a lanýži), jehněčí v mátové omáčce, mrkvová kaše, pečené holoubě na řeřiše s chladnou chřestovou zálivkou nebo paštika z husích jater. Jako dezert se servírují broskve v želatině s likérem Chartreuse a puding Waldorf.

Jídlo není v ceně
Perlou všech jídelen na Titaniku je však francouzská restaurace, zařízená ve stylu Ludvíka XVI. (1754-1793), kde nejmlsnější hosté hodují á la carte (mohou si tedy vybírat z menu). Pokrmy se zde ale musejí platit, nejsou v ceně lodního lístku jako v jiných jídelnách (a to ten do první třídy stojí 900 liber, což by dnes odpovídalo přibližně 40 000 korun) a hodovníky tu pozorně obsluhují číšníci nepřetržitě od 8.00 do 23.00 hodin.

Naposledy dobrou chuť!
Manželé Widenerovi ve francouzské restauraci 14. dubna od 19 hodin pořádají večeři na počest kapitána Titaniku Edwarda Johna Smithe. Prestižní záležitost. Hosty kromě kapitána jsou manželé Thayerovi, milionář William Carter se ženou a major Archibald Butt, vojenský pobočník tehdejšího úřadujícího amerického prezidenta Williama Howarda Tafta. Zatímco všichni vyjadřují spokojenost nad dosavadním průběhem plavby, před jejich zraky tiše proplouvají dobroty - avokádo s krevetkami a pstruhem, chřestový krém s drůbežím masem, lososová majonéza, kuře Maryland či svíčkové řezy Opera…
Několik chvil po poslední večeři, když hodiny ukazují 23.40, naráží Titanic na obrovskou ledovou kru. Ve vodách jižně od Newfoundlandu pak
15. dubna ve 2.20 "nepotopitelný" parník nenávratně klesá ke dnu.

Recept z Titaniku: Chicken á la Maryland (Kuře Maryland)
4 porce: 1 kuře, 50 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g jemné strouhanky, 2 banány, 50 g másla, 4 rajčata, olej na smažení, sůl
Očištěné kuře rozdělíme na jednotlivé porce, vyjmeme větší kosti a osolíme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a lehce ve strouhance. Kousky kuřete usmažíme dozlatova. Poté je necháme okapat od oleje. Oloupaný banán zatím nakrájíme na kolečka a opečeme na rozpáleném másle. Omytým rajčatům nakrojíme slupky ostrým nožem na povrchu a celá je upečeme. Při podávání klademe na smažené kuře plátky banánu a zdobíme rajčetem.
Jako přílohu můžete mít brambory, kukuřici nebo dušenou zeleninu.
© Mííša

___________________________________________________________________________

Takže ještě jednou děkuji Míše, protože nebýt ji, tak by tady tento článek nebyl :)
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Jaká je Tvá nejoblíbenější postava z Titanicu?

Jack 50.5% (206)
Rose 28.9% (118)
Cal 3.7% (15)
Ruth(matka Rose) 2.7% (11)
Pan Andrews 5.6% (23)
Fabrizio 3.4% (14)
Molly 5.1% (21)

Komentáře

1 ~Ml. Lilly Lecter~ ~Ml. Lilly Lecter~ | Web | 31. srpna 2009 v 9:34 | Reagovat

krásnej blog! :-)

2 Markétka - twoje eSBénko Markétka - twoje eSBénko | Web | 31. srpna 2009 v 9:45 | Reagovat

Týýýýýýho !!!
Super článeček :-) Já bych si dala to Kuře Maryland :-D

3 KikusH* KikusH* | Web | 31. srpna 2009 v 9:51 | Reagovat

wow..krásný blog :) to je asi první blog co o titanicu vidím =)) =D a je dokonalý.. :)

4 Markétka - twoje eSBénko Markétka - twoje eSBénko | Web | 31. srpna 2009 v 10:15 | Reagovat

AHojky eSBénko ... Tak jsem tu naposledy...Neboj,né úplně naposledy,ale naposledy o těchto velkých prázdninách ... Kdyby se ti chtělo,mám na blogu jeden článeček a moc by mě potěšilo,kdyby sis ho přečetla a něco mi k němu písla :-)

5 Paula_4ever <3 yOuR aFfiliaTeS ♥ Paula_4ever <3 yOuR aFfiliaTeS ♥ | Web | 31. srpna 2009 v 10:28 | Reagovat

Prej trochu delší xD Telecí vývar zdobený morkem z páteře jesetera...? Tvl...tak to by do mě asi nikdo nedostal... :D  O_O

6 Katka Katka | Web | 31. srpna 2009 v 10:39 | Reagovat

Já bych si asi nedala nic z toho

7 Lucka Lucka | Web | 31. srpna 2009 v 10:58 | Reagovat

Týjo tak to je něco!!! :D Osm a více chodů!!! :D já bych nesnědla ani dva! xD :-D

8 Alki-SB♥ Alki-SB♥ | Web | 31. srpna 2009 v 11:30 | Reagovat

O_O ti tam toho měli,samý jídlo,to koukám

9 Alki-SB♥ Alki-SB♥ | Web | 31. srpna 2009 v 12:35 | Reagovat

:-D teda já si ještě pořád neuvědomuju že zítra je škola,wow
Jen mě bude zajímat jestli se poznáme  :D

10 jana.miley jana.miley | Web | 31. srpna 2009 v 15:26 | Reagovat

ahojík krasnej blog
a doufam že si zalozis nakej o charmed a das vedet :-)

11 Benny Benny | 19. srpna 2011 v 14:50 | Reagovat

Dobře napsaný článek. Ještě bych pro úplnost doplnil, že kapitán Smith kolem 21:00 z restaurace odešel na kapitánský můstek, kde s Ch.H.Lightollerem probral jasné počasí, bezvětří a nesvit měsíce.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

"Titanic není film na který rychle zapomenete. Navždy Vás poznamená. Je to příběh plný životních pravd..."

Tumblr_m26ummdbgb1qb9pa3o1_500_large
Tumblr_m1kfkfgorr1r8wxgoo1_500_large
3082195759_1_9_7gdd70vr_large
Tumblr_m2b3voyxfj1roltrqo1_500_large
Tumblr_m2b54ceath1rsw5hao1_500_large
Tumblr_m2b52rrab01rsw5hao1_500_large
Titanic_large_large_181182418_large